Ryż z dodatkiem papryki chili ugotowałam, łososia zaś na oleju z dodatkiem pieprzu i trawy cytrynowej przygotowałam. Wyszedł znakomicie, o nucie cytrynowej smakował wyśmienicie. Z ryżem i brokułami, świetnie komponował się smakowo i w tym towarzystwie wyglądał wyjątkowo. Danie proste, nawet banalne, a dzięki sposobie smażenia, łosoś wyszedł idealnie.
Składniki
na 3-4 porcje:
- 200 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben’s,
- ½ czerwonej papryki chili,
- 300 g filetu z łososia norweskiego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 1 szt. trawy cytrynowej,
- 1 świeży brokuł,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego.
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy i pozostawiamy pod przykryciem.
Brokuły gotujemy na parze.
Rada: jeśli nie macie naczynia do gotowania na parze, wystarczy w rondelku o szerokim dnie wlać niewielką ilość wody z szczyptą soli i dodać brokuł różyczkami do góry. Przykryć pokrywą, woda będzie parować i w ten sposób brokuł się ugotuje.
Umytego i osuszonego łososia (bez ości i ze skórką) kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm i oprószamy solą. Trawę cytrynową rozbijamy tępą str. noża przez uderzenie.
Na niewielkiej patelni podgrzewamy olej, ok. 5 min z dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli podgrzewamy cały czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest konieczne).
Do ryżu dodajemy kilka ziarenek pieprzy zielonego marynowanego i podajemy z łososiem i brokułami.
0 komentarzy