Babeczki z mięsem na cieście francuskim

21 sie, 2014 | PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Zapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili. 

Składniki

4 porcje:

  • sos chili,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 300 g filetu z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem),
  • 6 szt. oliwek czarnych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • sól himalajska świeżo zmielona,
  • listki świeżej bazylii,
  • koperek.

 

Przygotowanie

Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku.

Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później).

Mięso opłucz i zmiel. W głębokiej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie. Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oliwy. Połóż na ser i tak przygotowane babeczki przełóż na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Piecz w piekarniku ok. 20 min, w temperaturze 180°C.

 Po upieczeniu dodaj sos chili, listki bazylii, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl