Zapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili.
Składniki
4 porcje:
- sos chili,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 300 g filetu z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 1 jajko,
- 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem),
- 6 szt. oliwek czarnych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- sól himalajska świeżo zmielona,
- listki świeżej bazylii,
- koperek.
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później).
Mięso opłucz i zmiel. W głębokiej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie. Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oliwy. Połóż na ser i tak przygotowane babeczki przełóż na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Piecz w piekarniku ok. 20 min, w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu dodaj sos chili, listki bazylii, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem.
0 komentarzy