Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami

19 lis, 2015 | PRZEKĄSKA, RYBY, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

 Cieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować.

Składniki

pasta z tuńczyka:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym – 185 g,
  • 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 100 g ricotty,
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu,
  • suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku,

pszenne podpłomyki z cieciorką:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 150 ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona świeżo mielona papryka chili do smaku,
  • czosnek suszony świeżo mielony do smaku,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cieciorki z puszki,

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Pasta:

Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy i dodajemy do tuńczyka., mieszamy. Dokładamy ricottę, pieprz marynowany, doprawiamy chili do smaku i jeszcze raz mieszamy. Należy pamiętać, że pieprz jest bardzo ostry, a chili dodajemy w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował smaku całej pasty.

W razie potrzeby można dodać soli, ale  jej używamy na sam koniec, wszystko zależy od tego jak bardzo słone są ogórki. Pastę odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły, a zimna będzie najsmaczniejsza.

Podpłomyki:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i przyprawy, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni.

Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy

Rada: Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki.

Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 250°C przez ok.  3 min.

Pastą z tuńczyka podajemy z podpłomykami lub z ulubionym pieczywem.

2 komentarze

  1. Sprawdzona Kuchnia

    Wspaniałe proste danie i przepyszne 🙂 Bardzo często robię pastę z tuńczyka, ale zazwyczaj do kanapek, a z podpłomykami to świetny pomysł! Zapraszam do mnie po przepis na pastę tahini z pewnością przyda się do tego typu dań 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję za zaproszenie 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl