Na słodkie babeczki kilka ozdób dodałam i dzięki temu świąteczny nastrój im nadałam. Zrobiły się zabawne, kolorowe, niby zwykłe, a jednak wyjątkowe. Dzieciom zapewne się spodobają, bo fajnie wyglądają. A wiem co piszę, bo to sprawdziłam, jak na stół je postawiłam, to dzieci zaraz je pozabierały i z uśmiechem, smakiem je pozjadały. Dorosłym też się spodobały bo wiosennie wyglądały. Talentu jak już kiedyś pisałam do ozdabiania mi brakuje, ale tym się nie przejmuję, tylko bawię się, próbuję, może kiedyś coś naprawdę pięknego wyczaruję.
Składniki
na 12 foremek:
- 3 jajka,
- 125 g masła,
- 80 g cukru białego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 75 ml mleka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 250 g mąki pszennej,
ponadto:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- gotowa masa cukrowa, trzy kolory,
- słodkie jajeczka.
Przygotowanie
Jajka miksujemy z cukrem, solą, cukrem wanilinowym na kogel mogel. Dodajemy kawałki miękkiego masła i całość miksujemy na puszystą gładką masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy ją do masy, na zmianę z mlekiem, ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto powinno być gęste i puszyste.
Przekładamy za pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki (papierowe, sylikonowe).
Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy wg własnego uznania. Ozdobiłam je kwiatkami z masy cukrowej i słodkimi jajeczkami.
Cudne!
A dziękuję bardzo 🙂
Ale śliczne maleństwa 🙂
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam 🙂
urocze i na pewno pyszne 🙂
Zostały od razu zjedzone, nawet jednej do zdjęcia zabrakło 🙂
A ile mąki bo nie ma w przepisie …..
Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂 Przeoczyłam przy pisaniu, już dopisałam ma być 250 g maki. Jeszcze raz serdecznie dziękuję 🙂
dziekuje….teraz mogę wreszcie zaczynać 🙂
🙂