Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym

17 sie, 2016 | DANIA JARSKIE, PIEROGI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ruskie pierogi moje ulubione, a jeśli samemu są ulepione, to najbardziej smakują i niewiele kosztują. Wiadomo, że pracy i czasu wymagają, ale po ugotowaniu szybko z talerza znikają. Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam. Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku. Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia ich nie są zrobione wink CHYBA MUSIAŁY SMAKOWAĆ tongue-out

Składniki

ok. 8 porcji

ciasto:

  • 450 g mąki poznańskiej typ 500,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%,
  • 150 – 200 ml letniej wody,
  • szczypta soli,

farsz:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu wielskiego lekkiego 0%,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 50 g masła,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego,

ponadto:

  • masło do polania,
  • mąka do podsypania ciasta,
  • pieprz zielony świeżo mielony.

 

Przygotowanie

Ciasto na pierogi:

Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min, będzie bardziej elastyczne.

Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy jogurt, sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi 🙂

Farsz:

Ugotowane, przestudzone ziemniaki ugniatamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru.  Pod koniec dodajemy sól i pieprz – czarny i zielony.

Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku.

Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Pierogi polewamy stopionym masłem i doprawiamy pieprzem zielonym.

2 komentarze

  1. Wrzosowa Polana

    Ciekawy pomysł z tym dodaniem jogurtu do ciasta, nigdy tak nie robiłam.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ciasto jest miękkie, delikatne i łatwo się skleja 🙂 Warto spróbować może akurat przypadnie do gustu 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl