Tartelki z ciasta kruchego przygotowałam, na masę mascarpone z migdałami i marcepanem zmiksowałam. Po upieczeniu musem z pomarańczy polałam, a po przestygnięciu rozkruszonymi, suszonymi owocami drzewa bochenkowego posypałam. Tartelki wyszły niczym słońce na niebie, dlatego zapraszam do ich spróbowania też Ciebie. Smakami zaskakują i dzięki przekąsce owocowej Jackfruit Moreso egzotycznie smakują.
Składniki
na ok. 9 foremek o średnicy 10 cm:
(na zdjęciu 8, bo 1 została zjedzona )
ciasto:
- 400 g mąki tortowej,
- 40 g cukru pudru,
- 2 żółtka M,
- 200 g zimnego masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody.
masa:
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 2 jajka M,
- 250 g serka mascarpone,
- 40 g migdałów naturalnych tartych MORESO https://moreso.pl/sklep/,
- 80 g masy marcepanowej,
mus z pomarańczy:
- 3- 4 pomarańcze,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
ponadto:
-
Jackfruit suszony MORESO (ok. 15 g owoców drzewa bochenkowego ),
- masło do natłuszczenia foremek,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Rada: kruche spody, można upiec wcześniej i w większej ilości. Żeby ciasto wyjąć z łatwością, należy foremki, delikatnie wysmarować masłem.
Ciasto:
Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na 30 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min.
Masa:
Mascarpone, jajka, marcepan, śmietankę, miksujemy na gładką masę, mieszamy z migdałami. Wypełniamy nią przestudzone ciasto. Zmniejszamy temp do 165°C i pieczemy ok. 15 min. Pozostawiamy do schłodzenia.
Mus z pomarańczy:
Pomarańcze filetujemy (pozbywamy się skórki i błonek), żeby otrzymać ok. 350 g miąższu z sokiem. Krótko miksujemy, powinny być wyczuwalne drobne kawałki pomarańczy. Podgrzewamy w rondelku z cukrem.
Rada: cukru dodajemy do smaku, wszystko zależy od słodyczy zawartej w owocach, jednak cukier nie może dominować.
Do żelatyny wlewamy 2 łyżkami zimnej wody na ok. 5 min, żeby spęczniała, następnie zalewamy ją (oddzielonym) gorącym sokiem z pomarańczy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i łączymy z musem. Pozostawiamy do schłodzenia, kiedy będzie delikatnie zastygać, nakładamy na tartelki. Pozostawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godz.
Jackfruit suszony Moreso, miksujemy i posypujemy nimi tartelki.
Rada: najlepiej będą smakować, jak suszone owoce dodamy przed podaniem tarte lek, wówczas będą idealnie chrupiące. Owoce można zmiksować i zamknąć w słoiczku, a przed podaniem, na świeżo je trartelki obsypać.
0 komentarzy