Tarta szarlotka pod bezą

15 cze, 2016 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Kawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość  tylko dogodzi. TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna, słodka i zapachem kusząca. Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna. Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje.

Składniki

ciasto na formę o średnicy 30 cm :

  • 2 żółtka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,
  • 120 g masła,

masa z jabłek:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 50 g drobnych wiórek kokosowych,

ponadto:

  • 2 białka,
  • 150 g cukru białego kryształ,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 300 g marmolady wieloowocowej. 

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.

Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy (garść jabłek zostawiamy) na dużej patelni z dodatkiem miodu. Dodajemy pozostałe jabłka, cynamon, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, sok z cytryny, całość mieszamy. Jabłka zagęszczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Beza:

Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Kiedy białka będą sztywne dolewamy octu winnego i miksujemy jeszcze ok. 5 min.

Upieczone i przestudzone ciasto smarujemy marmoladą.

Rada: marmolada powinna być miękka, żeby łatwo się rozsmarowywała. Wystarczy ją delikatnie w rondelku podgrzać lub na chwilkę wstawić do piekarnika i tak jest włączony. Nakładamy masę jabłkową i na nią dodajemy ubite z cukrem białka.Pierwsze 10 min pieczemy w 160°C, następnie skręcamy temp. do 130°C i tak pieczemy przez ok. 1 godz.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl