Kawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość tylko dogodzi. TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna, słodka i zapachem kusząca. Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna. Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje.
Składniki
ciasto na formę o średnicy 30 cm :
- 2 żółtka,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kakao,
- opcjonalnie 2 łyżki wody,
- 120 g masła,
masa z jabłek:
- 1 kg jabłek,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 50 g drobnych wiórek kokosowych,
ponadto:
- 2 białka,
- 150 g cukru białego kryształ,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 300 g marmolady wieloowocowej.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy (garść jabłek zostawiamy) na dużej patelni z dodatkiem miodu. Dodajemy pozostałe jabłka, cynamon, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, sok z cytryny, całość mieszamy. Jabłka zagęszczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Beza:
Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Kiedy białka będą sztywne dolewamy octu winnego i miksujemy jeszcze ok. 5 min.
Upieczone i przestudzone ciasto smarujemy marmoladą.
Rada: marmolada powinna być miękka, żeby łatwo się rozsmarowywała. Wystarczy ją delikatnie w rondelku podgrzać lub na chwilkę wstawić do piekarnika i tak jest włączony. Nakładamy masę jabłkową i na nią dodajemy ubite z cukrem białka.Pierwsze 10 min pieczemy w 160°C, następnie skręcamy temp. do 130°C i tak pieczemy przez ok. 1 godz.
0 komentarzy