Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczka cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g mąki razowej,
- 100 g słonecznika łuskanego Kresto,
- 100 g płatków błyskawicznych żytnich,
- 50 g siemienia lnianego Kresto,
ponadto:
- siemię lniane do obtoczenia ciasta.
Przygotowanie
W dużej misce rozpuszczamy drożdże, w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 100 g mąki pszennej. Całość mieszamy, przykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, ziarna słonecznika, płatki i siemię lniane. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Formułujemy wałek o dł. 30 cm i obtaczamy go w siemieniu. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blasze podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 –40 min, do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 min w 180°C.
Rada: ciasto pod wpływem swojego ciężaru delikatnie się spłaszczy, dzięki temu uzyskamy ładny kształt kromek.
Żeby siemię łatwo do ciasta się przykleiło, wystarczy je delikatnie przetrzeć zwilżoną w wodzie dłonią.
chętnie spróbuję 🙂
Zapraszam o opinię po upieczeniu i zjedzeniu 🙂
Pysznie wygląda, muszą spròbować 🙂
🙂 Polecam 🙂