Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem

7 sie, 2016 | DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Niby zwykłe pierożki, a jednak inaczej wyglądają i ciekawy sezonowy smak mają, bo bób krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje. Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre – wyjątkowe.

Składniki

farsz:
  • 250 czerwonego bobu,
  • 200 g sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina z ziołami prowansalskimi, 
  • 20 g listków zielonej pietruszki (pęczek),
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ciasto:

  • 200 g mąki poznańskiej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • woda,

ponadto:

  • masło,
  • trawa cytrynowa,
  • świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej.

Przygotowanie

Farsz:

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić skórkę jeśli nie została dokładnie zmiksowana.)

Do bobu dodajemy pokrojony ser Apetina, pieprz i całość miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy bardzo drobno posiekaną pietruszkę i mieszamy. Farsz wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

Do mąki dodajemy żółtka, sól i stopniowo dolewając wody zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy do miseczki i przykrywamy ciepłym talerzykiem na ok. 15 min.

Pierożki:

Ciasto (porcjami) rozwałkowujemy ( podsypujemy mąką) i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po niecałej łyżeczce farszu, sklejamy przez dwa dociśnięcia, na krzyż. 

Pierożki układamy na wysmarowanym olejem koszyku i gotujemy na parze, pod przykryciem ok. 4 min. (Koszyki stawiamy na garnku z gotującą się wodą, szczelnie przykrywamy).

Pierożki gotujemy partiami i należy pamiętać, żeby układać je sklejeniem do góry, farsz nam nie wypłynie.

Masło roztapiamy na patelni z dodatkiem przekrojonej po długości trawy cytrynowej i posiekanej drobniutko papryki peperoni.

Pierożki podajemy z ostrym masłem o nucie cytrynowej.

2 komentarze

  1. Kasia Sarna

    wyglądają uroczo 🙂
    Uwielbiam bób, więc to coś w sam raz dla mnie

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl