Kruchy spód, kremowa góra i kropeczki czekoladowe, to zapewne połączenie wyjątkowe. Chałwy smak tu dominuje, a kakao mu wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i wzór na tarcie utworzyły. Słodkości takiej jak się spróbuje to „Niebo w gębie” się poczuje.
Składniki
na formę o średnicy 30 cm:
ciasto:
- 200 g masła,
- 400 g mąki,
- 1 jajo,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru,
masa:
- 2 jajka
- 250 g mascarpone,
- 200 śmietanki 30 %,
- 200 g chałwy waniliowo kakaowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu, 40 g
- 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: można pierwsze schłodzić ciasto, a dopiero później wyłożyć nią formę. Podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem.
Masa:
Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przelewamy na ciasto i posypujemy je kamyczkami czekoladowymi.
Tarte przez pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy ok. 20 min. Skręcamy całkiem temp. i tarte pozostawiamy na 10 min przy uchylonych drzwiczkach.
0 komentarzy