Świąteczne ciasto drożdżowe z masą makowo bakaliową na mleczku kokosowym

22 mar, 2018 | SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Masę makowo bakaliową bardzo szybko przygotowujemy, tylko mleczko kokosowe zagotowujemy,  mak dokładamy, z żurawiną, orzechami, rodzynkami i migdałami mieszamy. Lekko dosładzamy, cukrem z pomarańczy aromat dokładamy, tylko studzimy i ciasto drożdżowe robimy. Ciastem formę okrągłą wykładamy, masę dokładamy, do piekarnika wstawiamy i po 40 min gotowe już mamy. Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony.

Składniki

na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:

masa makowo bakaliowa:

  • 200 g maku mielonego,
  • 50 g orzechów tartych laskowych,
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka),
  • 3 kopiaste łyżki cukru brązowego,
  • 100 g rodzynek,
  • 150 g suszonej żurawiny z sokiem z granatów,
  • 100 g migdałów – płatki, słupki,
  • 30 g cukru o smaku pomarańczowym (ewentualnie skórka otarta z 1 pomarańczy + 20 g cukru pudru),

ciasto:

  • 300 ml mleka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 średnie jajka,
  • 600 g mąki tortowej typ 405,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 50 g cukru brązowego

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • orzechy tarte laskowe,
  • cukier do posypania.

 

Przygotowanie

Masa makowa:

W garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, mak, orzechy tarte i całość dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 4 min (mak wchłonie mleczko kokosowe), dodajemy cukier pomarańczowy, migdały, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się rozpuści. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.

W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem. Wlewamy przygotowane wcześniej mleko, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i sól. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale klejące.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy startymi orzechami. Ciasto przekładamy do formy i zwilżoną dłonią w wodzie rozprowadzamy po całym dnie i bokach. Na środek przekładamy masę bakaliową i wyrównujemy ją tak, aby brzegi ciasta wystawały.

Ciasto pieczemy w 200°C ok. 40 min, na dolnej półce. W połowie pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Pozostawiamy do przestygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl