Masę makowo bakaliową bardzo szybko przygotowujemy, tylko mleczko kokosowe zagotowujemy, mak dokładamy, z żurawiną, orzechami, rodzynkami i migdałami mieszamy. Lekko dosładzamy, cukrem z pomarańczy aromat dokładamy, tylko studzimy i ciasto drożdżowe robimy. Ciastem formę okrągłą wykładamy, masę dokładamy, do piekarnika wstawiamy i po 40 min gotowe już mamy. Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:
masa makowo bakaliowa:
- 200 g maku mielonego,
- 50 g orzechów tartych laskowych,
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka),
- 3 kopiaste łyżki cukru brązowego,
- 100 g rodzynek,
- 150 g suszonej żurawiny z sokiem z granatów,
- 100 g migdałów – płatki, słupki,
- 30 g cukru o smaku pomarańczowym (ewentualnie skórka otarta z 1 pomarańczy + 20 g cukru pudru),
ciasto:
- 300 ml mleka,
- 100 g miękkiego masła,
- 3 średnie jajka,
- 600 g mąki tortowej typ 405,
- 30 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki soli,
- 50 g cukru brązowego
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- orzechy tarte laskowe,
- cukier do posypania.
Przygotowanie
Masa makowa:
W garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, mak, orzechy tarte i całość dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 4 min (mak wchłonie mleczko kokosowe), dodajemy cukier pomarańczowy, migdały, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się rozpuści. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.
W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem. Wlewamy przygotowane wcześniej mleko, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i sól. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale klejące.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy startymi orzechami. Ciasto przekładamy do formy i zwilżoną dłonią w wodzie rozprowadzamy po całym dnie i bokach. Na środek przekładamy masę bakaliową i wyrównujemy ją tak, aby brzegi ciasta wystawały.
Ciasto pieczemy w 200°C ok. 40 min, na dolnej półce. W połowie pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Pozostawiamy do przestygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarzy