Rustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione i w piekarniku upieczone. Każda pizza, to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego.
Składniki
farsz:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g,
- 1 łyżka kapary,
- 100 g pieczarek,
- szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 40 g startego sera żółtego,
ciasto:
- 15 g świeżych drożdży,
- 200 g mąki z pełnego przemiału,,
- 1/4 łyżeczka cukru,
- 100 ml wody,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki suszonego szczypiorku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Farsz:
Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem szczypty soli, odstawiamy do przestygnięcia.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz i całość mieszamy.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy wałek i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 15 cm i układamy na blasze podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środek nakładamy przygotowany farsz zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min w 180°C.
0 komentarzy