Tartę żurkową bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony. Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane.
Składniki
ciasto na tartę o średnicy 30 cm:
- 100 g zimnego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 duże jajka kurze,
- ½ łyżeczki soli,
- opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
- mąka do podsypania,
masa:
- 2 opakowania żurku -2 opakowania po ok. 50 g,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoika (do smaku),
- 3 duże jaja,
- 350 g kwaśnej śmietany 18%,
- 100 g słodkiej śmietanki 30%,
- 100 g surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach,
- 9 szt. jaj przepiórczych,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy.
Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wsypujemy 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm – 2 cm, wysokość min 3 cm) ile dodamy jajek.
Masa żurkowa:
Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jajka miksujemy ze śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%. Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.
Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku.
Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili.
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym.
Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.
0 komentarzy