Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami

8 kwi, 2020 | TARTA, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Tartę żurkową bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony.  Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane.

Składniki

ciasto na tartę o średnicy 30 cm:

  • 100 g zimnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka kurze,
  • ½ łyżeczki soli,
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
  • mąka do podsypania,

masa:

  • 2 opakowania żurku -2 opakowania po ok. 50 g,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoika (do smaku),
  • 3 duże jaja,
  • 350 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 100 g surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach,
  • 9 szt. jaj przepiórczych,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie

 Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy.

Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.

Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wsypujemy 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm – 2 cm, wysokość  min 3 cm) ile dodamy jajek.

Masa żurkowa:

Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jajka miksujemy ze śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%. Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy.

Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku, dokładnie mieszamy.  Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.

Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku.

Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym.

Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl