Tarta kremowa ze szparagami na cieście francuskim

13 cze, 2015 | DANIA JARSKIE, SZPARAGI, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Postawiłam sobie zadanie, czy 30 min wystarczy mi na tartę przygotowanie. Zegarek nastawiłam, piekarnik włączyłam, pomysł już miałam, wiec do przygotowania wszystkich produktów się zabrałam. Wodę nastawiłam, ciastem w tym czasie formę wyłożyłam, kiedy szparagi się gotowały, to jaja z serem w robocie się miksowały. Potem wszystko połączyłam i czas na zegarku sprawdziłam, 20 min jeszcze miałam, tartę do piekarnika „schowałam”, za sprzątanie się zabrałam i stół do obiadu przygotowałam. W 100% zadanie wykonałam i przepyszna tartę w 30 min przygotowałam. 

Składniki

  • ,garść szparagów zielonych,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany gęstej 30%,
  • 200 g ARLA APETINA W BLOCZKU CLASSIC (ser solankowy typu śródziemnomorskiego)
  • pieprz ziołowy do smaku,
  • 3 łyżki posiekanego świeżego kopru,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku.

Przygotowanie

Przygotowujemy wszystkie składniki.

Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Wodę nastawiamy w czajniku, w tym czasie myjemy szparagi odłamujemy twarde końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy 4 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na ściereczkę, żeby odsączyć z nadmiaru wody.

W tym czasie do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, śmietanę, pieprz, koper, czosnek niedźwiedzi i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, przelewamy masę serowo jajeczną, dodajemy szparagi, doprawiamy chili i wstawiamy do piekarnika. Kiedy włożymy tartę do piekarnika, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 15-20 min.

Rada: ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na na formę, dnem do góry i za pomocą nożyka do ciasta wykrawamy szerszy o 2-3 cm od obwodu okrąg. Wystarczy odwrócić i docisnąć ciasto do tarty.

Do przygotowania tego dania nie używamy soli, ponieważ ser, którego używamy jest sam w sobie słony.

2 komentarze

  1. Unknown

    Kocham takie tarty wytrawne, fajne zapiekane dania! Ze szparagami jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Polecam pycha 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl