Warzywa, jak wiemy mają kształty przeróżne, płaskie, okrągłe czy podłużne, ale też kolorami się wyróżniają, całą gamę barwę przed nami odkrywają. Najważniejsze jest to, że każde z nich smakuje indywidualnie, a razem smakowo współgrają idealnie. To zdrowie na talerzu podane, bo dzięki nim witaminy, składniki mineralne, flawonidy są nam dostarczane. Kalorii liczyć nie potrzebujemy, bo dobrze o tym wiemy, że taka porcja smakowitości, warzywnej rozmaitości, wpłynie na nasze zdrowie znakomicie, smakując jednocześnie wyśmienicie. Kiedy dobrze je doprawimy, z świeżymi ziołami połączymy, apetycznie #myAmbition podamy, to efekt smakowy będzie gwarantowany. To taka jesień na talerzu kolorowa, smaczna i zdrowa, ale o każdej porze roku ją gotujcie, i z całą rodziną się w niej rozsmakujcie.
Składniki
warzywa:
- 3 duże marchewki,
- 1 duża pietruszka korzeń,
- 3 białe cebule,
- 3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona),
- 1 mała cukinia,
- 1 mały batat,
- 4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g),
- 400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy),
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
ponadto:
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ziarna jałowca,
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala,
- 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
- świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie
Marchew, cebulę, pietruszkę, batat obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
Rada: kostka nie musi być idealna, chodzi o pokrojenie w podobnej wielkości warzywa, np. marchew kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.
Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż i na plasterki, jeśli skórka jest miękka to ją zostawiamy.
Do dużego garnka (5 l) wlewamy olej, dodajemy cebulę, marchew, batat, pietruszkę i kilka minut podsmażamy często mieszając. Następnie dodajemy paprykę, sól i nadal całość podsmażamy.
Rada: warzywa puszczą soki i tak chwilę podgrzewamy, nie zapominając o mieszaniu.
Dodajemy pomidory z puszki, cukinię, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.
Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.
Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe.
Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką.
Uwielbiam zupy z dużą ilością warzyw! Twoja wygląda bardzo smacznie 🙂
Dziękuję bardzo, naprawdę wyszła smacznie 🙂 pozdrawiam 🙂