Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa

8 gru, 2017 | DANIA JARSKIE, SZPINAK, Wszystkie przepisy, ZUPY | 2 Komentarze

Warzywa, jak wiemy mają kształty przeróżne, płaskie, okrągłe czy podłużne, ale też kolorami się wyróżniają, całą gamę barwę przed nami odkrywają. Najważniejsze jest to, że każde z nich smakuje indywidualnie, a razem smakowo współgrają idealnie. To zdrowie na talerzu podane, bo dzięki nim witaminy, składniki mineralne, flawonidy są nam dostarczane. Kalorii liczyć nie potrzebujemy, bo dobrze o tym wiemy, że taka porcja smakowitości, warzywnej rozmaitości, wpłynie na nasze zdrowie znakomicie, smakując jednocześnie wyśmienicie. Kiedy dobrze je doprawimy, z świeżymi ziołami połączymy, apetycznie #myAmbition podamy, to efekt smakowy będzie gwarantowany. To taka jesień na talerzu kolorowa, smaczna i zdrowa, ale o każdej porze roku  ją gotujcie, i z całą rodziną się w niej rozsmakujcie.

Składniki

warzywa:

  • 3 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka korzeń,
  • 3 białe cebule,
  • 3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona),
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały batat,
  • 4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g),
  • 400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy),
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,

 ponadto:

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna jałowca,
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala,
  • 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • świeża zielona pietruszka. 

Przygotowanie

Marchew, cebulę, pietruszkę, batat obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

Rada: kostka nie musi być idealna, chodzi o pokrojenie w podobnej wielkości warzywa, np. marchew kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.

Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż i na plasterki, jeśli skórka jest miękka to ją zostawiamy. 

Do dużego garnka (5 l) wlewamy olej, dodajemy cebulę, marchew, batat, pietruszkę i kilka minut podsmażamy często mieszając. Następnie dodajemy paprykę, sól i nadal całość podsmażamy.

Rada: warzywa puszczą soki i tak chwilę podgrzewamy, nie zapominając o mieszaniu.

Dodajemy pomidory z puszki, cukinię, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.

Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.

Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe.

Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką.

2 komentarze

  1. posmakujto!

    Uwielbiam zupy z dużą ilością warzyw! Twoja wygląda bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo, naprawdę wyszła smacznie 🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Keks

Keks

Zapraszam na keks, który bardzo szybko się przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. W przepisie masła nie znajdziecie, ale...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl