Tarta ta jest mocno kokosowa, w smaku wyjątkowa. Łatwa do przygotowania, a po schłodzeniu gotowa do chrupania. Nie jest przesłodzona, po prostu tarta do kawy wymarzona.
Składniki
ciasto:
- 100 g schłodzonego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka wody,
masa kokosowa:
- 200 g wiórek kokosowych Kresto,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 duże jajka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to można wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W czasie pieczenia przygotowujemy masę.
Masa:
Na dużej patelni prażymy, na złoty kolor kokos z dodatkiem 2 łyżek cukru trzcinowego. Pilnujemy, żeby się nie przypalił, odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka miksujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru na kogel –mogel. Mąkę kokosową mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy śmietanki, uprażony kokos i całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.
Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 200°C ok. 25 min (do suchego patyczka).
Rada: jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy przykryć papierem do pieczenia.
Tarte odstawiamy do schłodzenia.
świetne ciacho 😉
Dziękuje 🙂