Postawiłam sobie zadanie, czy 30 min wystarczy mi na tartę przygotowanie. Zegarek nastawiłam, piekarnik włączyłam, pomysł już miałam, wiec do przygotowania wszystkich produktów się zabrałam. Wodę nastawiłam, ciastem w tym czasie formę wyłożyłam, kiedy szparagi się gotowały, to jaja z serem w robocie się miksowały. Potem wszystko połączyłam i czas na zegarku sprawdziłam, 20 min jeszcze miałam, tartę do piekarnika „schowałam”, za sprzątanie się zabrałam i stół do obiadu przygotowałam. W 100% zadanie wykonałam i przepyszna tartę w 30 min przygotowałam.
Składniki
- ,garść szparagów zielonych,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany gęstej 30%,
- 200 g ARLA APETINA W BLOCZKU CLASSIC (ser solankowy typu śródziemnomorskiego)
- pieprz ziołowy do smaku,
- 3 łyżki posiekanego świeżego kopru,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku.
Przygotowanie
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Wodę nastawiamy w czajniku, w tym czasie myjemy szparagi odłamujemy twarde końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy 4 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na ściereczkę, żeby odsączyć z nadmiaru wody.
W tym czasie do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, śmietanę, pieprz, koper, czosnek niedźwiedzi i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, przelewamy masę serowo jajeczną, dodajemy szparagi, doprawiamy chili i wstawiamy do piekarnika. Kiedy włożymy tartę do piekarnika, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 15-20 min.
Rada: ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na na formę, dnem do góry i za pomocą nożyka do ciasta wykrawamy szerszy o 2-3 cm od obwodu okrąg. Wystarczy odwrócić i docisnąć ciasto do tarty.
Do przygotowania tego dania nie używamy soli, ponieważ ser, którego używamy jest sam w sobie słony.
Kocham takie tarty wytrawne, fajne zapiekane dania! Ze szparagami jeszcze nie jadłam.
Polecam pycha 🙂