Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym

17 cze, 2015 | DANIA GŁÓWNE, KASZA, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam  przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. 

Składniki

  • 250 g ugotowanego mięsa drobiowego (np. golonka z indyka, kurczaka),
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 1 ugotowana marchew,
  • 1 ugotowana pietruszka,
  • 1 łyżka płaska przypraw toskańskich,
  • 1 łyżka igiełek świeżego tymianku,
  • 2 małe jajka,
  • 4 -5 łyżek mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku ze skórką,
  • 0,5 bulionu z gotowanego mięsa,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego,
  • pęczek świeżego koperku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Sos pieczarkowy:

W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku  i mini suszoną papryczką chili. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Połowę cebuli odkładamy, będzie potrzebna do kotlecików.
Pieczarki oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki, (można pokroić w plasterki, jak kto lubi) i dodajemy do cebuli, podsmażamy. Przekładamy je do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki robimy zasmażkę. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym i dolewamy do pieczarek, całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie 1 płaska łyżkę zasmażki, tyle tylko, żeby sos nam zgęstniał. Dokładamy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem wg. własnego smaku.

Rada: ważne jest żeby solić na sam koniec, ponieważ dodaliśmy bulionu i sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony.

Kotleciki gryczane z mięsem:

Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy.

Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca.

W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej  cebulą, marchewką i pietruszką. Dodajemy tymianek, przyprawy  toskańskich, doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Kasza nie powinna się rozsypywać, jeśli masa jest za rzadka (różnej wielkości są jajka) wystarczy odrobinę mąki i bułki.

Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej. Żeby nam się masa nie przyklejała do dłoni, wystarczy zamoczyć je w wodzie.

Mój sposób na jednakowe krążki (patrz zdjęcia) – dużą łyżką nabieram masę do lewej dłoni, delikatnie sklejam i przekładam między palce prawej ręki (kciuk i wskazujący), które układam w okrąg. Palcami lewej ręki spłaszczam farsz. Krążki – kotleciki obtaczam w bułce tartej.

Kotleciki smażymy z dwóch str. na oleju rzepakowym. Podajemy z sosem pieczarkowym, doprawiamy pieprzem i ozdabiamy świeżym tymiankiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl