Bardzo lubię makarony z mąki pszennej, razowej czy chińskie i sojowe. Kształty mają dla mnie mniejsze znaczenie, ale ich jakość i smak to podstawa. Zapraszam na danie z makaronu sojowego z dodatkiem kalafiora i nietypową roladą, bo z indyka, z bakaliami.
Składniki
Składniki na indyka z bakaliami:
- 300 g filetu z indyka,
- 20 g rumu,
- 10 g rodzynek,
- 10 g migdałów bez skórki,
- 30 g suszonych moreli,
- 30 g suszonych śliwek,
- 1/2 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- oliwa do natłuszczania,
ponadto:
- 200 g makaronu sojowego,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 50 g serka topionego cheddar,
- 1 szt. małego kalafiora,
- sól, pieprz do smaku,
- listki zielonej pietruszki,
- 15 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie
rolady:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Migdały drobno rozdrabniamy, morele i śliwki kroimy w paski.
Filet z indyka kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min, w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na czas podany, na opakowaniu ( w zależności od grubości makaronu). Jogurt przekładamy na patelnię, dodajemy serki topione, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, ciągle mieszając. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Kiełki prażymy na łyżce oleju.
Na talerzu układamy kalafior w kształcie koła, na środek dodajemy makaron, całość posypujemy kiełkami i listkami pietruszki. Podajemy z roladą z indyka.
0 komentarzy