Jeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie.
Składniki
- 250 g ugotowanego mięsa drobiowego (np. golonka z indyka, kurczaka),
- 150 g kaszy gryczanej,
- 2 cebule,
- 1 ugotowana marchew,
- 1 ugotowana pietruszka,
- 1 łyżka płaska przypraw toskańskich,
- 1 łyżka igiełek świeżego tymianku,
- 2 małe jajka,
- 4 -5 łyżek mąki pszennej,
- bułka tarta,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku ze skórką,
- 0,5 bulionu z gotowanego mięsa,
- 100 ml śmietany 30%,
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego,
- pęczek świeżego koperku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- sól do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Sos pieczarkowy:
W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku i mini suszoną papryczką chili. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Połowę cebuli odkładamy, będzie potrzebna do kotlecików.
Pieczarki oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki, (można pokroić w plasterki, jak kto lubi) i dodajemy do cebuli, podsmażamy. Przekładamy je do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki robimy zasmażkę. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym i dolewamy do pieczarek, całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie 1 płaska łyżkę zasmażki, tyle tylko, żeby sos nam zgęstniał. Dokładamy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem wg. własnego smaku.
Rada: ważne jest żeby solić na sam koniec, ponieważ dodaliśmy bulionu i sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony.
Kotleciki gryczane z mięsem:
Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy.
Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca.
W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej cebulą, marchewką i pietruszką. Dodajemy tymianek, przyprawy toskańskich, doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Kasza nie powinna się rozsypywać, jeśli masa jest za rzadka (różnej wielkości są jajka) wystarczy odrobinę mąki i bułki.
Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej. Żeby nam się masa nie przyklejała do dłoni, wystarczy zamoczyć je w wodzie.
Mój sposób na jednakowe krążki (patrz zdjęcia) – dużą łyżką nabieram masę do lewej dłoni, delikatnie sklejam i przekładam między palce prawej ręki (kciuk i wskazujący), które układam w okrąg. Palcami lewej ręki spłaszczam farsz. Krążki – kotleciki obtaczam w bułce tartej.
Kotleciki smażymy z dwóch str. na oleju rzepakowym. Podajemy z sosem pieczarkowym, doprawiamy pieprzem i ozdabiamy świeżym tymiankiem.
0 komentarzy