Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami

14 sie, 2019 | GRILL, GRZYBY, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pomysły na dania czasem od jednego składnika powstają, a czasem lepiej smakują niż wyglądają. Niekiedy zaczynamy swój plan na potrawę realizować i nagle coś innego wykombinować. Ja pierwsze mięso pokroiłam, zamarynowałam, a za chwilę roladę z niego wykombinowałam. Z pewnością nie żałuję bo wyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE tongue-out

Składniki

marynata:

  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • 2 łyżki  sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,

ponadto:

  • sól do smaku,
  • 3 filety z kurczaka,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 200 g brązowych pieczarek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki kapary,
  • 2 łyżki startego sera parmezan,

dodatkowo:

  • ziemniaki,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, rozmaryn.

Przygotowanie

RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę.

Marynata: sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry.

Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na 1 godz.

Dużą deskę lub stolnicę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy na nią, na płasko mięso i przykrywamy drugim kawałkiem foli. Za pomocą tłuczka rozbijamy mięso starając się uformować duży prostokąt, oprószamy solą do smaku.

Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw.

Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą. 

Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami.

Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku i delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. Pomocna będzie folia na której rozbijane było mięso.

RADA: przed zwijaniem przygotowane mięso można podzielić na 2 -3 części i oddzielnie je zwijać. Ja zwinęłam całość, a następnie przekroiłam na 2 rolady.

Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową (można folię złożyć podwójnie), którą dodatkowo oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek, końcówki mocno skręcamy.
Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str.

Pod koniec wykałaczką nakłuwamy folię, żeby odparował nadmiar wody. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na większe porcje i podajemy  np. z grillowanymi ćwiartkami z ziemniaków.

GRILLOWANE  ZIEMNIAKI

Ziemniaki:

Ziemniaki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki i  przekładamy do miski. Polewamy niewielką ilością  oleju, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Po kilka sztuk z dodatkiem świeżego rozmarynu, zawijamy w folię i grillujemy. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl