Malutkie kotleciki z filetów z kurczaka przygotowałam do których serek kremowy o smaku grillowanej papryki i oliwek dodałam. Do związania konsystencji jajek nie użyłam, tylko cieciorki dołożyłam. Fajnie je doprawiłam, naci pietruszki dołożyłam, w bułce obtoczyłam i na oleju rzepakowym wysmażyłam. Kotleciki wyszły delikatne, wyraziste, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły połączyły i mięso super skleiły. W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały”. Polecam to danie dla całej rodziny przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować.
Składniki
kotleciki ok. 24 szt. ( średnica ok. 6 cm):
- 125 g (1 opakowanie) serka kremowego grillowana papryka i oliwki Apetina,
- 2 duże pojedyncze filety z kurczaka,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kopiasta łyżeczka mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chilli i oregano,
- 1 ½ mielonej słodkiej papryki,
- pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej,
- 1 puszka cieciorki ok. 240 g,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- bułka tarta,
ponadto:
- ziemniaki,
- mielona papryka słodka wędzona,
- olej rzepakowy,
- kapusta czerwona,
- sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży.
Przygotowanie
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie polewamy olejem i obtaczamy je w nim.
Kapustę (małą) dzielimy na ósemkę układamy na foli aluminiowej, każdą oddzielnie, skrapiamy olejem, dodajemy tymianek, oprószamy solą i pieprzem. Szczelnie zawijamy w folię. Układamy obok ziemniaków na blasze. Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 40 min.
Ziemniaki przed podaniem solimy i posypujemy mieloną papryką wędzoną.
W tym czasie przygotowujemy kotleciki:
Oczyszczonego, osuszonego kurczaka, miksujemy lub mielimy. Cieciorkę odcedzamy i 2/3 miksujemy blenderem na gładką masę, a pozostałą 1/3 zgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, nać pietruszki siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę suszone pomidory z chilli i oregano, mieloną słodką paprykę, serek kremowy i całość mieszamy. Następnie dodajemy cieciorkę, garść pietruszki lub 1 łyżkę suszonej (można dać więcej), mieszamy ponownie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej.
Rada: żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie.
Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki podajemy z ziemniakami i kapustą czerwoną.
0 komentarzy