Kotleciki z kurczaka ,serka kremowego, cieciorki podane z pieczonymi ziemniakami i kapustą czerwoną

30 mar, 2017 | DANIA GŁÓWNE, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Malutkie kotleciki z filetów z kurczaka przygotowałam do których serek kremowy o smaku grillowanej papryki i oliwek  dodałam. Do związania konsystencji jajek nie użyłam, tylko cieciorki  dołożyłam. Fajnie je doprawiłam, naci pietruszki dołożyłam, w bułce obtoczyłam i na oleju rzepakowym wysmażyłam. Kotleciki wyszły delikatne, wyraziste, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły połączyły i mięso super skleiły. W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały”.  Polecam to danie dla całej rodziny przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować.

Składniki

kotleciki ok. 24 szt.  ( średnica ok. 6 cm):

  • 125 g (1 opakowanie) serka kremowego grillowana papryka i oliwki Apetina,
  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kopiasta łyżeczka mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chilli i oregano,
  • 1 ½ mielonej słodkiej papryki,
  • pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej,
  • 1 puszka cieciorki ok. 240 g,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • bułka tarta,

ponadto:

  • ziemniaki,
  • mielona papryka słodka wędzona,
  • olej rzepakowy,
  • kapusta czerwona,
  • sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. 

Przygotowanie

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie polewamy olejem i obtaczamy je w nim.

Kapustę (małą) dzielimy na ósemkę układamy na foli aluminiowej, każdą oddzielnie, skrapiamy olejem, dodajemy tymianek, oprószamy solą i pieprzem.  Szczelnie zawijamy w folię. Układamy obok ziemniaków na blasze. Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 40 min.

Ziemniaki przed podaniem solimy i posypujemy mieloną papryką wędzoną.

W tym czasie przygotowujemy kotleciki:

Oczyszczonego, osuszonego kurczaka, miksujemy lub mielimy. Cieciorkę odcedzamy i 2/3 miksujemy blenderem na gładką masę, a pozostałą 1/3 zgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, nać pietruszki siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę suszone pomidory z chilli i oregano, mieloną słodką paprykę, serek kremowy i całość mieszamy. Następnie dodajemy cieciorkę, garść pietruszki lub 1 łyżkę suszonej (można dać więcej), mieszamy ponownie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej.

Rada: żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie.

Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki podajemy z ziemniakami i kapustą czerwoną. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb domowy z ziarnami

Chleb domowy z ziarnami

Polecam chleb, którego nie wyrabiamy, a tylko dużą łyżką mieszamy. W cieście mnóstwo ziaren znajdziecie i nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl