Pappardelle z warzywami

26 maj, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Marchew, pietruszkę, cukinię w paski pokroiłam i z cebulką na oleju ostrym kilka minut podsmażyłam. Makaron na al dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko, ostrymi smakami.

Składniki

  • 100 g makaronu pappardelle,
  • 1 młoda cebulka,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 1 pietruszka – korzeń,
  • 1/2 cukinii (ok 100 g),
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • olej rzepakowy z papryką ostrą.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię bez obierania kroimy w paski, a cebulkę w plasterki.

Cebulkę podsmażamy na 2 -3 łyżkach oleju, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i całość podgrzewamy ok. 2 min. Na koniec dodajemy plasterki cukinii i całość podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, delikatnie mieszamy. Dodajemy makaron, szczypiorek i mieszamy. Jeśli makaron jest zbyt suchy, wystarczy skropić go olejem z chili.
Makaron z warzywami przed podaniem posypujemy czarnuszką.

Rada: warzywa powinny być al dente, będą smaczniejsze.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl