Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. Jeśli w piekarniku paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie.
Składniki
- 100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ser parmezan do posypania.
Przygotowanie
Ciasto rozwijamy, układamy na nim po szerokości, plastry boczku. Całość posypujemy dużą ilością pieprzu.
Co drugi plaster boczku, nacinamy ciasto po szerokości. Następnie zaczynając od dłuższego boku, zwijamy ciasto w rulonik, tak aby boczek znajdował się w środku. Każdy rulonik przecinamy na połowę, dzięki temu otrzymamy 10 „rurek”.
Grill rozgrzewamy do 180°C, na górnym ruszcie układamy ciasto, łączeniem do dołu i zamykamy pokrywę. Pieczemy ok. 15 min.
Na pod koniec grillowania, ciasto odwracamy i posypujemy startym serem.
Rada: żeby ciasto za szybko się nie spiekło, dolny ruszt można wyłożyć folią aluminiową.
0 komentarzy