Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

25 lip, 2017 | GRILL, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. Jeśli w piekarniku paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie.

Składniki

  • 100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ser parmezan do posypania.

Przygotowanie

Ciasto rozwijamy, układamy na nim po szerokości, plastry boczku. Całość posypujemy dużą ilością pieprzu.

Co drugi plaster boczku, nacinamy ciasto po szerokości. Następnie zaczynając od dłuższego boku, zwijamy ciasto w rulonik, tak aby boczek znajdował się w środku. Każdy rulonik przecinamy na połowę, dzięki temu otrzymamy 10 „rurek”.

Grill rozgrzewamy do 180°C, na górnym ruszcie układamy ciasto, łączeniem do dołu i zamykamy pokrywę. Pieczemy ok. 15 min.
Na pod koniec grillowania, ciasto odwracamy i posypujemy startym serem.

Rada: żeby ciasto za szybko się nie spiekło, dolny ruszt można wyłożyć folią aluminiową.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl