Risotto z warzywami i całymi pieczarkami

18 mar, 2015 | DANIA JARSKIE, RISOTTO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Risotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować. 

Składniki

  • 300 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 120 g białego ryżu,
  • 1 biała cebula,
  • 150 g cukinii,
  • 3 łyżki masła klarownego,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 200 ml bulionu,
  • 100 g zielonej fasoli,
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku,
  • 30 ml śmietanki 30%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeży tymianek,

ponadto:

  • pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając i wlewamy wino. Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Dokładamy fasolkę i całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gorący bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz).

Kiedy ryż będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy koperek i igiełki świeżego tymianku. Całość delikatnie mieszamy  i podgrzewamy jeszcze chwilkę, ryż nie może być rozgotowany! Bulion powinien całkowicie się wchłonąć. 

Dla tych co nie muszą liczyć kalorii, na sam koniec dolewamy śmietanki i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Dzięki śmietance całość nabierze delikatnego kremowego smaku. Bez śmietanki równie dobrze smakuje.

Risotto przed podaniem posypujemy koperkiem, dodajemy tymianek i można dla kontrastu dodać np. pomidorki koktajlowe.

Rada: pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!! Generalna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy więcej (objętościowo), niż ryżu. Szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Bulion musi być przez cały czas gotowania risotta bardzo gorący! Najlepiej ustawić go obok garnka z ryżem na malutkim płomieniu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl