Danie mocno grzybowe, bo z świeżych prawdziwków przygotowałam, do których ciecierzycy dodałam. Kuskus dla zagęszczenia użyłam, a całość ciekawie doprawiłam. To danie jednogarnkowe, mało kolorowe, ale oryginalnie smakuje i niewiele kosztuje, jeśli grzyby się samemu w lesie uzbierało, a nie kupowało. Można też na targ się pofatygować i leśnych grzybów pokupować, bo takie tylko sezonowo występuję i dlatego tak bardzo nam smakują.
Składniki
na ok. 4 porcje:
- 350 g oczyszczonych prawdziwków,
- 3 białe cebule ok. 300 g,
- 2 płaskie łyżki masła,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 400 g ciecierzycy gotowanej w zalewie (bez zalewy),
- sól do smaku,
- 2 pęczki świeżego koperku,
- ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala,
- 50 g kuskusu,
- 500 ml +200 ml gorącej wody.
Przygotowanie
Cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki, prawdziwki w średniej wielkości, dowolne kawałki.
Na dużej patelni (ewentualnie w garnku o szerokim dnie) roztapiamy masło, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy grzyby, całość podsmażamy.
Dodajemy sos sojowy, pieprz, delikatnie solimy (doprawimy na samym końcu), zalewamy 500 ml gorącą wodą i całość dusimy na wolnym ogniu ok. 25 min (czas duszenia zależy od wielkości pokrojonych grzybów, małe kawałki krócej).
Następnie dodajemy ciecierzycę (bez zalewy) i grama masala. Dolewamy ok. 200 ml przegotowanej, gorącej wody, dodajemy kuskus, mieszamy, całość doprowadzamy do zagotowania.
Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na kilka min żeby kuskus spęczniał.
Dodajemy posiekamy koperek i dopiero doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rada: można dodać więcej kaszy, ale tym samym będzie trzeba dolać wody.
ciekawe połączenie smaków:)
Dziękuje bardzo 🙂