Marchew, pietruszkę, cukinię w paski pokroiłam i z cebulką na oleju ostrym kilka minut podsmażyłam. Makaron na al dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko, ostrymi smakami.
Składniki
- 100 g makaronu pappardelle,
- 1 młoda cebulka,
- 1 średniej wielkości marchewka,
- 1 pietruszka – korzeń,
- 1/2 cukinii (ok 100 g),
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- olej rzepakowy z papryką ostrą.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię bez obierania kroimy w paski, a cebulkę w plasterki.
Cebulkę podsmażamy na 2 -3 łyżkach oleju, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i całość podgrzewamy ok. 2 min. Na koniec dodajemy plasterki cukinii i całość podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, delikatnie mieszamy. Dodajemy makaron, szczypiorek i mieszamy. Jeśli makaron jest zbyt suchy, wystarczy skropić go olejem z chili.
Makaron z warzywami przed podaniem posypujemy czarnuszką.
Rada: warzywa powinny być al dente, będą smaczniejsze.
0 komentarzy