Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem

25 maj, 2015 | DANIA GŁÓWNE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Danie, które jak z kociołka smakuje, niewiele kosztuje, można na patelni przygotować i smakiem się rozkoszować. Tylko jednej dużej patelni potrzebowałam, na której olej podgrzałam, ziemniaki podsmażyłam, ziół dołożyłam, wodą podlałam, kapustę i boczek  dodałam. 

Składniki

  • ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków,
  • 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem,
  • 100 g parzonego boczku w plasterkach,
  • 250 g młodej kapusty,
  • 1 łyżeczka kminku całego,
  • świeży rozmaryn,            
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy kilka min. 

Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy sól, rozmaryn, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 30 -40 min, w zależności od wielkości ziemniaka. Kilka razy ziemniaki odwracamy, na końcu woda powinna całkowicie odparować, a skórka się przypiec.

Kapustę myjemy, suszymy i kroimy w paski.

Kiedy ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy za pomocą wykałaczki) dodajemy kapustę, plastry boczku, kminek, dolewamy 20 ml oleju i mieszamy. Przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Duszone ziemniaki podajemy z kapustą, boczkiem i ozdabiamy świeżym rozmarynem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl