Polecam wielkanocną babę dwukolorową, trzcinowo kakaową. Ciasto z dodatkiem cukru trzcinowego i oleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min je przygotowywałam, ale ok. 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% zrobiłam i nią babkę ozdobiłam. Kto za babkami mocno słodkimi nie przepada, to dobrze się składa, bo tą delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam.
„3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: smaczny, zdrowy, wyjątkowy, z nim dobrze mi się piecze i dania przygotowuje, i najlepiej mi smakuje. O zdrowie dba bo właściwości wyjątkowe ma. „
Składniki
na dużą formę, na babkę:
ciasto:
- 40 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 300 g maki pszennej typ. 550,
- 3 duże jaja,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- 2 duże łyżki kakao,
ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- kakao do posypania formy,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g gorzkiej czekolady 90% (min. 60%).
Przygotowanie
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy sól, olej, jaja, pozostałą mąkę i miksujemy ok. 3-4 min, również na najwyższych obrotach.
Formę natłuszczamy i posypujemy kakao.
Połowę ciasta przelewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao i miksujemy do połączenia się składników. Na białe ciasto przelewamy kakaowe, ja użyłam do tego rękawa cukierniczego, dlatego wyszedł taki wzorek.
Piekarnik nastawiamy na 175°C, formę przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min, do suchego patyczka. Zanim wyciągniemy babkę, pozostawiamy na kilka min w foremce.
Babka będzie najlepiej smakować z polewą z gorzkiej czekolady 90%. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamanej na kostki czekoladę, po kilku minutach energicznie mieszamy. Masę na babce rozsmarowujemy za pomocą pędzelka sylikonowego. Dowolnie ozdabiamy.
0 komentarzy