Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa na oleju rzepakowym

11 kwi, 2017 | BABECZKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Polecam wielkanocną babę dwukolorową, trzcinowo kakaową. Ciasto z dodatkiem cukru trzcinowego i oleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min je przygotowywałam, ale ok. 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% zrobiłam i nią babkę ozdobiłam. Kto za babkami mocno słodkimi nie przepada, to dobrze się składa, bo tą delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam.
 „3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: smaczny, zdrowy, wyjątkowy, z nim dobrze mi się piecze i dania przygotowuje, i najlepiej mi smakuje. O zdrowie dba bo właściwości wyjątkowe ma. „

Składniki

na dużą formę, na babkę:

ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 300 g maki pszennej typ. 550,
  • 3 duże jaja,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 2 duże łyżki kakao,

ponadto:

  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • kakao do posypania formy,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g gorzkiej czekolady 90% (min. 60%).

Przygotowanie

Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy sól, olej, jaja, pozostałą mąkę i miksujemy ok. 3-4 min, również na najwyższych obrotach.

Formę natłuszczamy i posypujemy kakao.

Połowę ciasta przelewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao i miksujemy do połączenia się składników. Na białe ciasto przelewamy kakaowe, ja użyłam do tego rękawa cukierniczego, dlatego wyszedł taki wzorek.

Piekarnik nastawiamy na 175°C, formę przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min, do suchego patyczka. Zanim wyciągniemy babkę, pozostawiamy na kilka min w foremce.

Babka będzie najlepiej smakować z polewą z gorzkiej czekolady 90%. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamanej na kostki czekoladę, po kilku minutach energicznie mieszamy. Masę na babce rozsmarowujemy za pomocą pędzelka sylikonowego. Dowolnie ozdabiamy.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl