Gęsta, kremowa, w smaku ciekawa, wyjątkowa. Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona.
Składniki
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 małe, młode ziemniaki,
- 1 biała cebula,
- ½ świeżego kalafiora,
- 2 średnie młode marchewki,
- 1 łyżka masła klarownego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki curry,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeży koperek,
- suszona papryka chili świeżo mielona do smaku.
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na, jak najmniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę.
W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min.
W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 25 min).
Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanki i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem podajemy z koperkiem i mieloną papryczką chili.
Mniam, uwielbiam takie kremiki 🙂
Ja też 🙂
Uwielbiam wszelkie zupy kremy, ta na pewno nie jest wyjątkiem.
Niby zwykła z warzyw, a jednak ma nietypowy smak 🙂
Jak ślicznie podałaś tę zupkę! Czuć rękę kulinarnej artystki 🙂
Bardzo, bardzo dziękuję :*