Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami

22 paź, 2014 | BABECZKI, MAKARON, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos na bazie śmietany, czosnku,  koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.   

Składniki

na 6 babeczek:

 

  • 100 g makaronu spaghetti,
  • 2 jajka,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 10 małych pieczarek,
  • 6 plasterków sera żółtego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • olej rzepakowy do wysmarowania foremek,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle, pod koniec delikatnie solimy. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami.

z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu.

Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

W tym czasie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Babeczki podajemy z sosem i świeżym szpinakiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl