Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos na bazie śmietany, czosnku, koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.
Składniki
na 6 babeczek:
- 100 g makaronu spaghetti,
- 2 jajka,
- garść świeżego szpinaku,
- 10 małych pieczarek,
- 6 plasterków sera żółtego,
- 100 ml śmietany 18%,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka masła,
- olej rzepakowy do wysmarowania foremek,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle, pod koniec delikatnie solimy. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami.
z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu.
Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
W tym czasie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Babeczki podajemy z sosem i świeżym szpinakiem.
0 komentarzy