Danie, które jak z kociołka smakuje, niewiele kosztuje, można na patelni przygotować i smakiem się rozkoszować. Tylko jednej dużej patelni potrzebowałam, na której olej podgrzałam, ziemniaki podsmażyłam, ziół dołożyłam, wodą podlałam, kapustę i boczek dodałam.
Składniki
- ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków,
- 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem,
- 100 g parzonego boczku w plasterkach,
- 250 g młodej kapusty,
- 1 łyżeczka kminku całego,
- świeży rozmaryn,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy kilka min.
Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy sól, rozmaryn, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 30 -40 min, w zależności od wielkości ziemniaka. Kilka razy ziemniaki odwracamy, na końcu woda powinna całkowicie odparować, a skórka się przypiec.
Kapustę myjemy, suszymy i kroimy w paski.
Kiedy ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy za pomocą wykałaczki) dodajemy kapustę, plastry boczku, kminek, dolewamy 20 ml oleju i mieszamy. Przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Duszone ziemniaki podajemy z kapustą, boczkiem i ozdabiamy świeżym rozmarynem.
0 komentarzy