Chleb z płatkami orkiszowymi i kminkiem

22 maj, 2015 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Słońce przez okno do mnie się uśmiechało, a w mojej kuchni pięknie pachniało, bo piekłam chleb z orkiszowymi otrębami z dodatkiem kminku ziarenkami. Ciasto pod wpływem ciepła Słońca rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowało wyśmienicie.

Składniki

foremka 30/15 cm

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 450 g mąki pszennej typ 650,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 50 g otrębów orkiszowych prażonych,
  • 2 łyżeczki całego kminku.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki, energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy otręby,  sól, kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę. Formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką. 

Ciasto po długości nacinamy nożem, wierzch skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.

Chleb pieczemy ok. 25 min w 200°C.

2 komentarze

  1. Smakiem Pisany

    Przepiękny chlebuś.. ja jakoś nie mam ręki do wypieku chleba 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Warto próbować 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl