Paratha to płaski chlebek indyjski, który z mąki pszennej i orkiszowej przygotowałam, a następnie serek ze świeżą pietruszką i pieprzem zmieszałam. Takie nadzienie w cieście schowałam, które skleiłam, wałkiem spłaszczyłam i na patelni podsmażyłam.
Składniki
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu),
- ½ łyżeczka soli himalajskiej,
- woda,
nadzienie:
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- pęczek zielonej pietruszki,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min, w misce pod przykryciem.
Pietruszkę siekamy drobno i mieszamy z serkiem, doprawiamy pieprzem do smaku.
Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce serka i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.
Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Pod koniec pieczenia, kiedy będą się pojawiać brązowe, przypieczone pęcherzyki, ciasto smarujemy masłem klarowanym i opiekamy jeszcze chwilę.
0 komentarzy