Paratha z zieloną pietruszką na ostro

26 sie, 2015 | PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Paratha to płaski chlebek indyjski, który z mąki pszennej i orkiszowej przygotowałam, a następnie serek ze świeżą pietruszką i pieprzem zmieszałam. Takie nadzienie w cieście schowałam, które skleiłam, wałkiem spłaszczyłam i na patelni podsmażyłam.  

Składniki

ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu),
  • ½ łyżeczka soli himalajskiej,
  • woda,

nadzienie:

  • 1 opakowanie serka śmietankowego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min, w misce pod przykryciem.

Pietruszkę siekamy drobno i mieszamy z serkiem, doprawiamy pieprzem do smaku.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce serka i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.

Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Pod koniec pieczenia, kiedy będą się pojawiać brązowe, przypieczone pęcherzyki, ciasto smarujemy masłem klarowanym i opiekamy jeszcze chwilę.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl