Słońce przez okno do mnie się uśmiechało, a w mojej kuchni pięknie pachniało, bo piekłam chleb z orkiszowymi otrębami z dodatkiem kminku ziarenkami. Ciasto pod wpływem ciepła Słońca rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowało wyśmienicie.
Składniki
foremka 30/15 cm
- 50 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki pszennej typ 650,
- 300 ml ciepłej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- ½ łyżeczka cukru,
- 50 g otrębów orkiszowych prażonych,
- 2 łyżeczki całego kminku.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki, energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy otręby, sól, kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę. Formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką.
Ciasto po długości nacinamy nożem, wierzch skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Chleb pieczemy ok. 25 min w 200°C.
Przepiękny chlebuś.. ja jakoś nie mam ręki do wypieku chleba 🙂
Warto próbować 🙂