Miniaturki pierożków są bardziej pracochłonne, ale smakują wyśmienicie. Jeden pierożek, to jeden kęs.
Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki wody
- 250 g ziemniaków,
- 100 g bryndzy,
- pieprz,
- 2 średnie cebule,
- masło.
Przygotowanie
Farsz:
Ugotuj ziemniaki i ugnieć, dodaj usmażoną na złoty kolor cebulkę, dopraw pieprzem do smaku (nie trzeba solić bo bryndza jest słona). Jak przestygną dodaj bryndzę i wszystko razem wymieszaj.
Ciasto:
Mąkę połącz z letnią wodą, robotem wymieszaj – będzie szybciej. Aby ciasto było elastyczne, włóż do miski i przykryj ciepłym talerzem na ok. 15 min. (jak podgrzać talerz – przykryj garnek z gotującą wodą, poczekaj chwilę i gotowe).
Pierożki:
Ciasto rozwałkuj, wytnij literatką małe kółeczka, nałóż farsz i sklej je tak jak potrafisz (ja je skręcam, wyglądają wtedy oryginalnie).
Wrzuć na wrzącą i gotuj kilka min. Podawaj gorące, polane stopionym masłem i posypane pieprzem i koperkiem.
0 komentarzy