Miniaturkowe pierożki z bryndzą

21 sie, 2014 | DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Miniaturki pierożków są bardziej pracochłonne, ale smakują wyśmienicie. Jeden pierożek, to jeden kęs.

Składniki

  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki wody
  • 250 g ziemniaków,
  • 100 g bryndzy,
  • pieprz,
  • 2 średnie cebule,
  • masło.

Przygotowanie

Farsz:
Ugotuj ziemniaki i ugnieć, dodaj usmażoną na złoty kolor cebulkę, dopraw pieprzem do smaku (nie trzeba solić bo bryndza jest słona). Jak przestygną dodaj bryndzę i wszystko razem wymieszaj.

Ciasto:

Mąkę połącz z letnią wodą, robotem wymieszaj – będzie szybciej. Aby ciasto było elastyczne, włóż do miski i przykryj ciepłym talerzem na ok. 15 min. (jak podgrzać talerz – przykryj garnek z gotującą wodą, poczekaj chwilę i gotowe).

Pierożki:

Ciasto rozwałkuj, wytnij literatką małe kółeczka, nałóż farsz i sklej je tak jak potrafisz (ja je skręcam, wyglądają wtedy oryginalnie).

Wrzuć na wrzącą i gotuj kilka min. Podawaj gorące, polane stopionym masłem i posypane pieprzem i koperkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl