Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych

26 kwi, 2015 | DANIA JARSKIE, GRILL, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Szparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam.

Składniki

  • 200 g szparagów zielonych,
  • 200 g szparagów białych,
  • 40 pomidorków koktajlowych,
  • ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną  kostkę),
  • 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • listki świeżego oregano,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego,
  • ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną),
  • sól himalajska do smaku,
  • olej rzepakowy Rapso.

Przygotowanie

Szparagi płuczemy i osuszamy.

Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz główek), od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm  szparagi od dołu.

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

Tak przygotowane szparagi dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu, na ok. 10 min.

Przygotowanie salsy: czosnek i pomidorki grillujemy do uzyskania brązowego koloru. Do miseczki przekładamy cebulę, wyciśnięte przez praskę pomidorki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny, ketchup, papryczkę chili, 1 łyżkę oleju i listki oregano. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Szparagi przed grillowaniem osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Pod koniec solimy.

Na foli z dodatkiem oleju grillujemy 1 szparaga zielonego pokrojonego w bardzo cienkie paski.

Szparagi mieszamy i układamy na talerzu, polewamy salsą, dodajemy listki oregano, grillowane pomidorki i paseczki szparaga.

2 komentarze

  1. Unknown

    Przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam szparagów, ale zawsze myślałam żeby ich spróbować 🙂 Na pewno teraz skorzystam z Twojego przepisu 🙂
    pozdrawiam

    meta177.blogspot.com

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Bardzo mnie to cieszy 🙂 Proszę daj znać, czy Ci smakowały 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl