Zupa warzywno piernikowa, bardzo ostra i kremowa. Bataty, marchew, cebula czerwona, delikatnie podsmażone, w wodzie uduszone, dokładnie zmiksowane, niczym nie doprawiane. Pierniki namoczone, chili, solą i garam masala doprawione, do warzyw dodane i na zupę krem zmiksowane. Warzywa ,które z piernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne.
Składniki
- 500 g batatów,
- 400 g cebuli czerwonej,
- 150 g marchewki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią,
- 10 szt. Toruńskich Pierników „Uszatki”,
- ½ świeżo mielonej suszonej papryki chili,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala,
ponadto:
- 2 łyżki czarnuszki.
Przygotowanie
Warzywa obieramy i kroimy: cebulę w wiórka, batata w kostkę, marchew w plasterki.
Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy zupę.
W garnku o szerokim dnie, rozgrzewamy olej (z papryką ostrą pomidorami i bazylią), szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy marchew, batata i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 600 ml gorącej wody, przykrywamy pokrywą i dusimy, do czasu, aż warzywa będą miękkie. Całość dokładnie miksujemy (np. blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krem z warzyw podczas duszenia niczym nie doprawiamy!
W drugim rondelku, na dnie układamy pierniki, dodajemy, sól, garam masala i mieloną chili. Całość zalewamy 300 ml gorącej, przegotowanej wody. Pozostawiamy do czasu, aż pierniki wchłoną wodę, będą miękkie. Mieszamy i przelewamy do warzyw, dokładnie miksujemy, na gęsty krem.
Rada: papryczki chili można dodać na samym końcu, wg własnego uznania, przy tej proporcji zupa naprawdę jest ostra
Czarnuszkę prażymy na suchej patelni, którą posypujemy tuż przed podaniem kremu.
0 komentarzy