Zaznacz stronę

Panna cotta z nutą waniliową i z musem egzotycznych owoców

20 lis, 2021 | DESERY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który szybko przygotowujemy i różnymi dodatkami czarujemy. Moja panna cotta z dodatkiem mleka jest przygotowana, cukrem wanilinowym Appetita i trzcinowym dosładzana. Z owoców egzotycznych kaki i cherimoya miąższ wydrążamy, sok z cytryny i mieloną suszoną kurkumę dokładamy, całość miksujemy i z Pana cottą podajemy.

Składniki

Panna cotta:

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 700 ml mleka 3,2%,
  • 20 g żelatyny Appetita,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego 15 g Appetita,
  • 50 g cukru trzcinowego,

mus owocowy:

  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy Appetita,
  • ½ cytryny,
  • 2 szt. dojrzałych owoców kaki,
  • 1 szt. dojrzała cherimoya,

ponadto:

  • dowolne owoce np.: czerwona porzeczka, mini kiwi,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Panna cotta:

Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 100 ml zimnego mleka, pozostawić na 5 min, żeby spęczniała. W rondelku podgrzać 300 ml śmietankę, rozpuścić w niej żelatynę (nie zagotowujemy). Dodać cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, wymieszać do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do wysokiego naczynia (na ok. 1,5 l) wlać podgrzaną śmietankę z żelatyną, krótko zmiksować.

Przelać do pucharków, schłodzić w lodówce, masa powinna zastygnąć.

Mus owocowy:

Rada: owoce powinny być dojrzałe i nie dodajemy skórki.

Kaki przekroić, wydrążyć miąższ, przełożyć do blendera. Owoc cherimoya przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, wyciągnąć czarne pestki. Miąższ przełożyć do blendera, wlać sok z połowy cytryny, dodać kurkumę i całość zmiksować na gładko.

Na zastygniętą panna cottę przelać mus owocowy, schłodzić w lodowce.

Deser przed podaniem ozdobić owocami i listkami świeżej mięty. 

Cherimoya (czerymoja) jest owocem flaszowca peruwiańskiego, jeśli jest dojrzała, ma kremową, budyniową konsystencję, w smaku przypomina słodki cytrusowy krem z waniliową nutą, posmak banana z ananasem. Wyczuć można nutę truskawki, brzoskwini czy gruszki.

Kaki (inaczej persymona) to słodki owoc tropikalny, produkowany głównie w Chinach. Dojrzały owoc kaki ma miękką konsystencję i cienką skórką. Niedojrzały owoc jest lekko gorzki o twardej skórce. Miąższ dojrzałej kaki jest słodki, w smaku przypomina śliwkę, o posmaku gruszki, pomidora lub moreli.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl