Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który szybko przygotowujemy i różnymi dodatkami czarujemy. Moja panna cotta z dodatkiem mleka jest przygotowana, cukrem wanilinowym Appetita i trzcinowym dosładzana. Z owoców egzotycznych kaki i cherimoya miąższ wydrążamy, sok z cytryny i mieloną suszoną kurkumę dokładamy, całość miksujemy i z Panna cottą podajemy.
Składniki
Panna cotta:
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 700 ml mleka 3,2%,
- 20 g żelatyny Appetita,
- 2 opakowania cukru wanilinowego 15 g Appetita,
- 50 g cukru trzcinowego,
mus owocowy:
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy Appetita,
- ½ cytryny,
- 2 szt. dojrzałych owoców kaki,
- 1 szt. dojrzała cherimoya,
ponadto:
- dowolne owoce np.: czerwona porzeczka, mini kiwi,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Panna cotta:
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 100 ml zimnego mleka, pozostawić na 5 min, żeby spęczniała. W rondelku podgrzać 300 ml śmietankę, rozpuścić w niej żelatynę (nie zagotowujemy). Dodać cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, wymieszać do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do wysokiego naczynia (na ok. 1,5 l) wlać podgrzaną śmietankę z żelatyną, krótko zmiksować.
Przelać do pucharków, schłodzić w lodówce, masa powinna zastygnąć.
Mus owocowy:
Rada: owoce powinny być dojrzałe i nie dodajemy skórki.
Kaki przekroić, wydrążyć miąższ, przełożyć do blendera. Owoc cherimoya przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, wyciągnąć czarne pestki. Miąższ przełożyć do blendera, wlać sok z połowy cytryny, dodać kurkumę i całość zmiksować na gładko.
Na zastygniętą panna cottę przelać mus owocowy, schłodzić w lodowce.
Deser przed podaniem ozdobić owocami i listkami świeżej mięty.
Cherimoya (czerymoja) jest owocem flaszowca peruwiańskiego, jeśli jest dojrzała, ma kremową, budyniową konsystencję, w smaku przypomina słodki cytrusowy krem z waniliową nutą, posmak banana z ananasem. Wyczuć można nutę truskawki, brzoskwini czy gruszki.
Kaki (inaczej persymona) to słodki owoc tropikalny, produkowany głównie w Chinach. Dojrzały owoc kaki ma miękką konsystencję i cienką skórką. Niedojrzały owoc jest lekko gorzki o twardej skórce. Miąższ dojrzałej kaki jest słodki, w smaku przypomina śliwkę, o posmaku gruszki, pomidora lub moreli.
0 komentarzy