Kiełbasą z grzybami shimeji i kaszą o nucie wędzonej papryki

25 lis, 2019 | DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, KASZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jesienią dni co raz to chłodniejsze się stają, szybciej w ciemność zapadają. Słonce już nie rozpieszcza promieniami i czasem stajemy się takimi „jesiennymi leniuchami”. Częściej szybko gotujemy i pod kocyk wskakujemy. Dlatego proponuję moje danie, której kiełbasa morlińska pojęła to zadanie. Szybko z cebulą i grzybami na patelni się wysmażyła, przyprawami otuliła, z kaszą biała połączyła,  zieloną pietruszką i pomidorkami ozdobiła. Danie niby proste, wręcz banalne, a jednak na jesienne obiadki idealne. 

Składniki

na 4 porcje:

  • 150 g grzybów shimeji brązowych,
  • 3 szt. kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny,
  • 1 duża biała cebula,
  • 100 g kaszy gryczanej białej,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki przyprawy curry,
  • przyprawa papryka wędzona,
  • suszone chili świeżo mielone,
  • kilka sztuk dużych kapary,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól do smaku,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę (cieniutka skórka schodzi bez problemu) i kroimy w plasterki po skosie.

Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się, otrzymamy pojedyncze grzybki.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem soli. Dodajemy kiełbasę, podsmażamy i doprawiamy curry.  Pod koniec dokładamy grzyby i całość krótko podsmażamy. Doprawiamy chili, pieprzem i solą.

Pietruszkę siekamy i mieszamy z kiełbasą, łączymy z kaszą. Przed podaniem całość oprószamy papryką wędzoną i podajemy z pomidorkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl