Makaron chiński z pieczarkami na sałacie

28 lis, 2014 | DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Makaron chiński instant zawsze kojarzył mi się z expresowymi zupkami i przyznam się jadłam je bardzo często na studiach. Między zajęciami trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie było to zdrowe. Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany. Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie, ale smaczne i zdrowsze od zupek chińskich.

Składniki

  • 10 małych pieczarek,
  • 100 g makaronu chińskiego instant,
  • 1 łyżka kapary,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • 2  małe laski kabanosów,
  • świeża bazylia,
  • sałata np. karbowana,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy pieprzem i solą, pamiętając o tym,  że kapary są bardzo słone.

Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, aż zmięknie. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek, równocześnie dodajemy serek i całość mieszamy.

Na talerzy układamy umytą i osuszoną wcześniej sałatę na którą nakładamy makaron z pieczarkami  i kabanosami. Dodajemy świeżej bazylii i doprawiamy pieprzem.

2 komentarze

  1. Unknown

    wygląda naprawdę smakowicie i do tego wszystko co lubię

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl