Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną

26 paź, 2014 | CIASTECZKA, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Biscotti – bo pieczone (cotti) dwa razy (bis) – dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami -suszonymi owocami. Są naprawdę pycha. 

Składniki

ok. 12 szt.:

 

  • 100 g suszonych śliwek,
  • 40 g suszonych daktyli,
  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 1 jajko,
  • 70 g cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy,
  • 130 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,

Przygotowanie

Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki.

W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy  na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy przez 25 – 30 min, aż się zrumieni. W połowie pieczenia blachę odwracamy o 180 stopni, aby równomiernie się zrumieniło.

Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę na 5 min (nie wyłączamy piekarnika). Przez te kilka minut ciasto powinno stwardnieć. Następnie ząbkowanym nożem do chleba, upieczoną bułkę kroimy ukośnie na kromki o grubości ok. 1 cm.

Przekładamy je z powrotem na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez kolejne 10 min.

Biscotti obracamy na druga str. i pieczemy jeszcze 5 min, przekładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Biscotti przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

2 komentarze

  1. gin

    Przepadam za takimi 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ja też 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl