Makaron chiński instant zawsze kojarzył mi się z expresowymi zupkami i przyznam się jadłam je bardzo często na studiach. Między zajęciami trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie było to zdrowe. Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany. Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie, ale smaczne i zdrowsze od zupek chińskich.
Składniki
- 10 małych pieczarek,
- 100 g makaronu chińskiego instant,
- 1 łyżka kapary,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki serka śmietankowego,
- 2 małe laski kabanosów,
- świeża bazylia,
- sałata np. karbowana,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy pieprzem i solą, pamiętając o tym, że kapary są bardzo słone.
Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, aż zmięknie. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek, równocześnie dodajemy serek i całość mieszamy.
Na talerzy układamy umytą i osuszoną wcześniej sałatę na którą nakładamy makaron z pieczarkami i kabanosami. Dodajemy świeżej bazylii i doprawiamy pieprzem.
wygląda naprawdę smakowicie i do tego wszystko co lubię
🙂