Składniki
na 4 porcje:
- 250 g makaronu krajanka Czaniecki,
- 50 g grzybów mun,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebula,
- 10 plasterków pora,
- 50 g sera żółtego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
- 100 g bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 pod przykryciem, często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie podsmażamy na patelni.
Smażymy tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Podajemy z warzywami i grzybami. Doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii.
0 komentarzy