Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun

5 lis, 2014 | GRZYBY, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Składniki

 na 4 porcje:

  • 250 g makaronu krajanka Czaniecki,
  • 50 g grzybów mun,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 10 plasterków pora,
  • 50 g sera żółtego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
  • 100 g bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie

Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15  pod przykryciem, często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.

Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie podsmażamy na patelni.

Smażymy tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Podajemy z warzywami i grzybami. Doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl