Smażona dynia z serkiem na ostro i popcornem z kaszy gryczanej

8 paź, 2014 | DANIA JARSKIE, DYNIA, KASZA, PRZYSTAWKI, SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Składniki

4 porcje:

 

  • 200 g miąższu z dyni,
  • 1 opakowanie serka śmietankowego z ziołami,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • ½ papryczki chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 łyżka masła  klarowanego,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

Serek mieszamy z posiekaną drobną papryczką chili i pieprzem.

W garnku rozgrzewamy olej w który będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, abyodsączyć z nadmiaru oleju.

 Miąższ z dyni kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Część dyni mieszamy z serkiem.

Na talerzu układamy dynię, dodajemy gałkę serka, listki bazylii i posypujemy popcornem z kaszy.

2 komentarze

  1. Julia

    ciekawe!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl