Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka)

21 sie, 2018 | DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Wołowina, grzyby mun, pędy bambusa, makaron ryżowy, zioła, sosy i przyprawy, trochę przy tym daniu było zabawy, ale co się nie robi żeby zjeść coś innego i bardzo smacznego.

Składniki

  • ok. 500 g wołowiny,
  • 4 łyżki sosu z soją i imbirem,
  • 2 łyżki sosu sojowo – grzybowy,
  • 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • 1 mini suszona papryczka chili,
  • 20 g suszonych grzybów mun,
  • 1 garść pędów bambusa krojonych z zalewy,
  • garść świeżej mięty pieprzowej,
  • garść świeżej kolendry,
  • 1 płaska łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
  • 1 limonka,
  • 2 – 3 szczypty garam masala,

ponadto:

  • sos sojowy do smaku.

Przygotowanie

Oczyszczone i osuszone mięso kroimy na małe kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy sosem z soją i imbirem, oraz sosem sojowo – grzybowym. Całość mieszamy i pozostawiamy na ok. 4 godz. do zamarynowania.

Czosnek kroimy w plasterki.

W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim czosnek, kiedy będzie złocisty wyciągamy i odkładamy. Na oleju (o smaku czosnku) smażymy mięso z marynaty (powstały sos nie wylewamy).

Smażymy do momentu, aż cały sos odparuje, następnie dodajemy pozostałą marynatę, dolewamy wrzącej wody, tyle żeby mięso zostało przykryte. Dokładamy papryczkę chili, kardamon i całość dusimy, tak długo, aż wołowina będzie miękka. Uzupełniamy wodę, tylko tyle, tak żeby mięso było przykryte.

W między czasie, grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 min, odcedzamy, większe, kroimy na mniejsze części.

Do miękkiego mięsa dodajemy pędy bambusa, grzyby i gotujemy jeszcze 10 min, woda powinna częściowo odparować.

Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do wołowiny.

Pieprz zielony zgniatamy, drobno kroimy, miętę i kolendrę siekamy i wszystko dodajemy do mięsa.

Całość doprawiamy do smaku sosem sojowym. Na samym końcu, tuż przed podaniem dania, oprószamy garam masala, dodajemy podsmażony czosnek, oraz skrapiamy sokiem z limonki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl