Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili

7 lis, 2017 | DANIA GŁÓWNE, DANIA REGIONALNE, GOŁĄBKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Zapraszam na gołąbki z ziemniakami, które na Podkarpaciu bardzo są znane i od wielu lat tradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Ja, Oleju Wielkopolskiego kulinarne wyzwanie podjęłam i za gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy. 
Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam. Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały” i bardzo dobrze, ostro smakowały. Teściowa moja uwielbia gołąbki z ziemniakami, ale otwarta jest na kulinarne spotkanie z nowymi smakami. Na moje gołąbki ją zaprosiłam i o opinię poprosiłam. Dużo nie mówiła, bo je zjadała, i tylko tak powiedziała: „…..przepyszne, przepyszne…”. To słowo powtarzała i ze smakiem zjadanie gołąbków kontynuowała. Czyli warto w kuchni bawić się smakami, a potem delektować się daniami.

Składniki

Farsz:

  • ok. 2,5 kg polskich ziemniaków,
  • 3 duże białe cebule,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego chili Wielkopolski,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego PREMIUM – tłoczony na zimno Wielkopolski,
  • 2 szczypty cukru,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
  • ok. 2 łyżki soli,
  • 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki),

pozostałe składniki:

  • główka czerwonej kapusty,
  • olej rzepakowy chili Wielkopolski,
  • boczek wędzony,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie

Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie.

Farsz:

Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane. Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał.  Z ziemniaków będzie odciekał sok.  Część soku odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte  ziemniaki. Ziemniaki powinny być soczyste.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju rzepakowym czystym i smakowym – chili. Olej chili przed użyciem wstrząsamy, żeby papryczki na dnie butelki z nim się zmieszały. Dzięki temu będzie ostrzejszy smak. Do smażenia cebuli dodajemy cukier i sól.

Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy.

Do ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy.

Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego.

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.

Gołąbki:

Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min.

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.

Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię, powinny się ładnie przyrumienić.

Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

2 komentarze

  1. Kinga

    Świetny pomysł! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuje 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl