Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym

27 paź, 2014 | KURCZAK, PESTO, PRZYSTAWKI, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Babeczki  przygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości, a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości.

Składniki

babeczki ok. 12 szt:

  • 60 g serka kremowego np. – czosnek i zioła,
  • 300 g ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 3 garści świeżych liści szpinaku,
  • 100 g mrożonego zielonego groszku,
  • ½ papryczki chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy,

polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • pieprz cytrynowy do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,

pesto:

  • 50 g zielonych oliwek,
  • 2 garści listków bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika.

sos czekoladowy:

  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny,
  • ½ papryczki chili.

Przygotowanie

Babeczki:

W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min odcedzamy.

Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy. Wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek, do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy.

Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze  180°C.

Pesto:

Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników.

Polędwiczki cytrynowe:

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki, do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny.

Sos czekoladowy

Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy.

Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi polędwiczkami na sosie czekoladowym.

4 komentarze

  1. apetytnawiecej.pl

    Jaka fajna kompozycja zdjęcia!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Bardzo dziękuję i smaczna 🙂

      Odpowiedz
  2. Bernadeta

    gratuluje w radio zet 🙂 trzymam kciuki za finał.

    Odpowiedz
  3. Moniki Smakołyki

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl