Risotto z makaronu przygotowałam i z warzywami go zmieszałam. Nie było tradycyjnie z ryżu ugotowane, ale to danie naprawdę w smaku wyszło udane
Składniki
- 150 g makaronu w kształcie ryżu,
- 3 cebule szalotki,
- 100 g pora,
- 3 łyżki masła klarownego,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 250 ml bulionu,
- 100 g zielonego groszku konserwowego,
- kilka całych zielonych oliwek,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz zielony do smaku,
- kiełki brokułu,
- 20 g startego sera żółtego.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z porami. Wlewamy wino, wsypujemy makaron i energicznie mieszamy (tylko tyle, żeby wino odparowało). Całość zalewamy gorącym bulionem, ok. 3 cm powyżej makaronu. Całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz).
Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy, oliwki, groszek, połowę sera żółtego i całość mieszamy.
Risotto podajemy z kiełkami i starty serem.
bardzo fajny przepis 🙂
Trochę inne risotto 🙂