Risotto makaronowe z groszkiem

6 maj, 2015 | DANIA JARSKIE, RISOTTO, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Risotto z makaronu przygotowałam i z warzywami go zmieszałam. Nie było tradycyjnie z ryżu ugotowane, ale to danie naprawdę w smaku wyszło udane wink

Składniki

  • 150 g makaronu w kształcie ryżu,
  • 3 cebule szalotki,
  • 100 g pora,
  • 3 łyżki masła klarownego,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 250 ml bulionu,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • kilka całych zielonych oliwek,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz zielony do smaku,
  • kiełki brokułu,  
  • 20 g startego sera żółtego.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z porami. Wlewamy wino, wsypujemy makaron i energicznie mieszamy (tylko tyle, żeby wino odparowało). Całość zalewamy gorącym bulionem, ok. 3 cm powyżej makaronu. Całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz).

Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy, oliwki, groszek, połowę sera żółtego i całość mieszamy.

Risotto podajemy z kiełkami i starty serem.  

2 komentarze

  1. Wyborne Smaki

    bardzo fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Trochę inne risotto 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl