Babeczki przygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości, a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości.
Składniki
babeczki ok. 12 szt:
- 60 g serka kremowego np. – czosnek i zioła,
- 300 g ziemniaków,
- 4 jajka,
- 200 ml śmietany 18%,
- 3 garści świeżych liści szpinaku,
- 100 g mrożonego zielonego groszku,
- ½ papryczki chili,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- olej rzepakowy,
polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.:
- 400 g polędwiczek z kurczaka,
- 1 cytryna,
- pieprz cytrynowy do smaku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
pesto:
- 50 g zielonych oliwek,
- 2 garści listków bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżki ziaren słonecznika.
sos czekoladowy:
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny,
- ½ papryczki chili.
Przygotowanie
Babeczki:
W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min odcedzamy.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy. Wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek, do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy.
Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze 180°C.
Pesto:
Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Polędwiczki cytrynowe:
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki, do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny.
Sos czekoladowy
Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy.
Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi polędwiczkami na sosie czekoladowym.
Jaka fajna kompozycja zdjęcia!
Bardzo dziękuję i smaczna 🙂
gratuluje w radio zet 🙂 trzymam kciuki za finał.
Dziękuję 🙂